В България кълновете като част от хранителното меню са рядкост. Все повече хора обаче оценяват, че в тези на пръв поглед нищо и никакви семена се съдържат редица жизненонеобходими вещества.

Кълнове от жито

Те имат приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма. Според изследвания в университета в Минесота след покълването зърната съдържат 6 пъти повече Витамин C в сравнение със суровите зърна.

Освен това в кълновете рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали - калций, фосфор и магнезий.

Кълнове от леща

Те са богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Освен това съдържат желязо, от което зависи кръвообразуването.

Кълновете от леща са известни и с козметичния си ефект - изчистват и подмладяват кожата, засилват косата, като дори не са редки случаите на потъмняване на побелелите коси. Според най-нови изследвания на Запад лещата е особено полезна за жените, тъй като стимулира женските хормони и я препоръчват на жените в критична възраст.

Кълнове от слънчоглед

Особено приятни вкус, те са много богати на протеини и наситени масти, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. В тези кълнове се съдържат калций, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк и др.

Кълнове от грах

Те са богати на белтъчини и аминокиселини. Повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, т.е. спомагат за запазване на младостта по-дълго време. Грахът съдържа витамините от група B, а те укрепват нервната система. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата.

Граховите кълнове са много ценни и поради факта, че съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

Кълнове от лук

Те са естествен антибиотик, унищожаващ болестотворните бактерии. Много подходящи за консумация при грип, кашлица, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, чревни паразити, повишено кръвно налягане, туберкулоза, подагра.

Кълнове от люцерна

Кълновете от люцерна са идеалната храна, твърдят диетолозите. Крайно време е хората да оставят предразсъдъците, че те са прехрана за добитък, твърдят готвачи в елитни ресторанти. Всъщност кълновете от люцерна, както и всички останали кълнове са много вкусни, а и полезни. Идеални са за диета, защото се обработват лесно от организма и са нискокалорични.

Могат да се хапват на закуска върху сандвич с кашкавал, сирене или хайвер. От тях става прекрасна салата, с която да утолим глада за обяд. Комбинират се перфектно с моркови и червено цвекло. Това блюдо е истинска бомба от витамини и минерали, при това можете да сте спокойни, че няма да напълнеете. Освен това е нещо ново на трапезата, което доставя удоволствие и разнообразие. Салатата от кълнове се подправя с лимон и зехтин. Може да се добавят и зелени и черни маслини. Добра е и комбинацията от кълнове от люцерна, соя и зеле, отново полети със зехтин и лимонов сок.