7

Често Задавани Въпроси

  1. След колко време ще получа микрофермата?

Обикновено имаме в наличност и изпращаме веднага. Ако сме в процес на сглобяване на нови машини може да се наложи да изчакате около 2 седмици докато свършим.

  2. Каква е цената на микрофермата?

По настоящем е 165 лв. + ДДС, но предлагаме вече и на разсрочено плащане по 22 лв/месец.

  3. Не е ли твърде скъпа микрофермата?

Колкото и проста да изглежда на вид, тази машина съдържа над 80 различни компонента, които сами по себе си струват 135 лв. в търговската мрежа. А машината се продава за 165 лв. към което се добавя задължителното 20% ДДС. Сравнена със западните машини за кълнове, нашата е в пъти по-евтина.

  4. Какво мога да покълвам в нея?

Всяко семе, което поставите в нея ще оживее. Можете да покълвате грах, леща, нахут, соя, жито, ръж... Каквото ви хрумне. Ние например си правим разсадите за градината вътре в машината, в малки чашки с пръст. Някои клиенти твърдят, че имат по-добри резултати след обработка на семената под пирамида.

  5. Каква вода е най-добре да използвам?

Не съм установил осезаема разлика. Някои предпочитат изворна вода, други - чешмяна. Някои слагат добавки в нея, като лъжичка с хума, втори слагат сребърна монета в тубата с водата. Трети използват магнит за наманитване. Имате широко поле за експериментиране...

  6. Как се захранва машината с вода?

За източник можете да използвате всяка по-голяма туба - 10-15 литра. За разлика от другите машини на пазара, които имат собствен койтейнер за вода, който трябва да се пълни през ден-два, моята машина използва външен източник и с една по-голяма туба с вода може да изкара цял месец.

  7. Колко ток и вода харчи машината?

Много малко. По мои пресмятания харчи месечно 45 стотинки:

  • 70  литра вода = 12.6 ст. при цена 1.80/м2

  • 1.5kW ток = 33 ст. при цена 22 ст./kW

  8. Колко години ще мога да я използвам?

Постарал съм се да проектирам машината възможно най-дълготрайна. Ако нашият прототип у дома работи вече трета година без прекъсване, то вашата машина би трябвало да ви служи вярно поне 5 години. Реално единственият елемент в машината подложен на натоварване и амортизация е помпата, която е създадена за хиляди часове работа и лесно се отремонтира или заменя.

  9. Ако купя машина с два контейнера мога ли да използвам само единия?

Да, това е предвидено в конструкцията на машината - можете да я ползвате по желание само с единия или заедно с двата контейнера.

10. Имате ли вариант на машината на 12V?

В най-скоро време ще има и такъв вариант. Работя по въпроса.

11. Имате ли големи машини, за ресторанти, детски градини и др?

Работя и в тази насока.

12. Продавате и доставяте ли в чужбина?

Само по изключение. Създадох тази машина с една единствена цел -- чудото на кълновете да стане достъпно за обикновения българин. Затова и я предлагам само в България.

13. За какво служи отоплителя?

Той е за по-студени помещения с температури 10-12 градуса, където кълновете не виреят добре. Не очаквайте, че с отоплителя ще можете да оставите машината на балкона през зимата и да отглеждате кълнове.

14. Към фермата има ли упътване, как се отглеждат кълновете?

Към машината има упътване за сглобяване и пускане. А колкото до отглеждането на кълновете - предпочитанията варират от човек на човек. Ако машината е изложена на слънце те растат по един начин. Ако е на тъмно - по друг. Зависи и дали в нея ще се отглеждат поници или кълнове.

15. Фермата може ли да работи на открито, под навес през топлите сезони на годината?

Да, но не трябва да е изложена на дъжд и прекомерна влага, защото електрониката в контролния модул ще се повреди. Също така прекомерното излагане на слънце ще доведе до бързо остаряване на пластмасата и задушаване на кълновете.

16. Може ли капака на контейнера да е отворен през топлите сезони на годината?
         Ако отговора е „Да”, при/до какви температури?

Да, при температури над 28 градуса е добре да се остави полу-отворен или напълно отворен.

17. Има ли машината всички нужни сертификати, разрешения, гаранционни карти и други?

Това е един наболял въпрос, не само за мен, но и за стотици други находчиви българи. Сертификацията, стандартизацията и патентоването на един уред, като микрофермата, струва хиляди левове. Нещо непосилно за дребния бизнес у нас.  Направих всичко възможно за да получа помощ от държавата за легализация на микрофермата. Уви, след година обикаляне по институции, държавни агенции и писане на писма до висши инстанции съм удивен от безразличието и безхаберието с което се сблъсках навсякъде. Ето кое принуждава изобретатели, като мен, да бягат на запад или да останат в сивата икономика. Кажете, как може един човек с ниски доходи да плати няколко хиляди евро за сертификация на продукта си? Колкото до гаранцията - става ли един китайски уред по-дълготраен, ако има гаранционна карта? И какво ви ползва гаранционната карта, когато една година по-късно той се поврежда, защото така е проектиран - да го хвърлиш и купиш нов. Аз проектирам микрофермата да работи максимално дълго! 

18. Тавичките и кутията от каква пластмаса са направени?

Тавичките и кутията са направени от полипропилен - същата пластмаса, от която се правят водопроводните тръби. Счита се за най-безвредна.

19. Семената, които предлагате третирани ли са?

От всяка фирма-доставчик изисквам сертификат, подобен на този, с който да удостоверят, че семената не са обработвани химично и не са ГМО.

20. Само за отглеждане на кълнове и поници ли става машината?

Не, в нея можете да отглеждате разсади в кофички, без кофички и дори гъби. Ето за пример как отглеждам разсадите за моята градина:

покълнал боб мунг готов за садене бъдещата реколта е вече в земята
покълнал боб мунг готов за садене бъдещата реколта е вече в земята
психеделични гъби    
гъби ;-)